Stavformade  bakterier i mikroskop
Tarmbakterien E.coli Foto: Niaid

Nytt antibiotikum kan hittas i jorden

Odlas i kammare i sin egen miljö
1:59 min

Ett nytt sätt att odla jordbakterier i labbmiljö kan vara vägen till ett nytt antibiotikum som biter på svåra bakterier.

Under 2017 väntas ett nytt antibiotikum mot svåra så kallat gramnegativa bakterier vara på gång. 

– Det finns många orsaker att tro att vår upptäckt kan skapa något som fungerar mot gramnegativa bakterier, säger Kim Lewis, professor i biologi vid Northeastern University i Boston.

Det handlar om svåra bakterier som E.coli och pseudonomas, där resistens gjort att det knappt finns någon antibiotika kvar att använda.

Att biologiprofessorn Kim Lewis har orsak att vara positiv är att hans forskargrupp för en tid sedan upptäckte ett helt nytt sätt att odla jordbakterier.

Det är i jorden de flesta av våra nuvarande antibiotikaläkemedel har upptäckts. Men problemet har varit att 99 procent av jordbakterierna inte har kunnat odlas på labb, och därför har utvecklingen av antibiotika i princip upphört.

– Vi bestämde oss för att göra något annorlunda, att odla dem i deras naturliga miljö. Så vi hittade på en enkel grej, berättar Kim Lewis.

Den lilla odlingskammaren de hittade på håller jordbakterierna på plats med tunna membran. Den stoppas sedan ner i jorden igen, så att de får all den näring de behöver, utan att de själva förstår att de inte är i sin naturliga miljö, konstaterar Kim Lewis nöjt.

Han tror att resultaten, det vill säga ett anbitiotikum mot en gramnegativ bakterie, kommer att publiceras under 2017.  


Referens till artikel om odlingskammaren: Losee L. Ling et al, A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance, doi:10.1038/nature14098

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".