En frieserhäst med lång lockig man står och tittar ut mot sin hage.
1 av 2
Hästar som denna ska hjälpa forskarna att hitta gener för hårväxt. Foto: Katarina Sundberg Sveriges Radio
Två flintiga manliga huvuden
2 av 2
En del män lider av att bli tunnhåriga när de blir äldre. Foto: Christoph Aigner

Så kan en hårig häst hjälpa en skallig man

Kartlägger gener bakom hårväxt
1:39 min

Kan hästar hjälpa oss att förstå vad som styr hårväxt? Om vi frågar en hästforskare blir svaret ja.

Vetenskapsradion träffar hästforskaren Gabriella Lindgren i ett stall utanför Uppsala. Där finns hästen Rinske som har en otroligt lång man.

Hur lång är manen, tror du?

– Ja du.. Jag är 1.72. Vad kan den vara? Kanske 1.45, gissar Gabriella Lindgren.

Hästen framför oss, en svartglänsande frieser, har en man som sträcker sig nästan ända ner till stallgolvet. Hästar som Rinske ska hjälpa Gabriella Lindgren att ta reda på vad som styr hårväxt. Det handlar om vilka gener som avgör om hästar, och troligen även människor, får kort eller lång man - eller kanske blir skalliga.

Hästen är nämligen en ovanligt bra modell för just hårväxt, enligt Gabriella Lindgren.

– Hästen har en historia och en populationsstruktur som gör att det är fördelaktigt att kartlägga gener. Sedan finns ju en fantastisk variation i den här egenskapen, manens längd, hos hästar, säger hon.

Tanken är att studera arvsmassan hos olika hästar, många hundra individer från olika raser med olika hårlängd, och även jämföra med hästens vilda släktingar. De har nämligen en kort man som inte växer.

På så sätt hoppas forskarna kunna identifiera gener och mutationer som påverkar just hårväxt.

– Det skulle i förlängningen kunna ha betydelse för hårlöshet, eller skallighet hos män. Det finns ju också sjukdomar som gör att håret faller av. Håret har stor betydelse för oss människor, och det är väl känt vilka psykologiska effekter det kan ha att tappa sitt hår, säger Gabriella Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".