del av jordglob
Språkförbistring kan leda till att kunskap och viktiga forskningsresultat inte sprids över världen. Foto: Vegard Grøtt/TT

Språkproblem hinder för spridning av forskningsresultat

Cambridgeforskare vill se mer översättning
1:35 min

Våra olika språk kan fortfarande vara ett hinder för att sprida och dra nytta av ny forskning och kunskap. Det menar forskare vid Cambridge.

Trots att engelskan brukar användas internationellt i vetenskapliga sammanhang, kan språkförbistring vara ett problem.

Det här är extra påtagligt inom vissa områden, menar de brittiska forskarna. Ett tydligt exempel är miljö och naturvårdsbiologi, där de ser flera faror med att vetenskaplig information inte översätts.

Det är ju ett område där forskning ofta kan komma till användning i form av åtgärder i naturen. Risken är dock att de som arbetar med frågan lokalt har svårt att ta till sig informationen om den bara finns på engelska.

Omvänt finns risken att forskare ute i världen missar värdefull kunskap när inventeringar och forskningsresultat bara finns på andra språk än engelska.

Forskarna gjorde en sökning på sökmotorn Google scholar, där man kan hitta vetenskapliga artiklar och dokument, och såg då att uppgifter om en hotad fågelart i Taiwan bara gick att hitta på kinesiska. Det fanns också mycket information som bara var på spanska, portugisiska eller franska.

Cambridge-forskarna menar också att medicin kan vara ett område där språket riskerar att vara en barriär. De pekar på ett fall där det dröjde innan det blev internationell uppmärksamhet kring grisar som hade smittats med fågelinfluensa i Kina.

Som lösning på det här språkproblemet föreslår de bland annat att vetenskapliga tidskrifter och forskare satsar mer på översättning.

Referens: Tatsuya Amano et al. Languages Are Still a Major Barrier to Global Science. PLOS Biology 29 december 2016. DOI: 10.1371/journal.pbio.2000933)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".