Världens största containerfartyg MSC May
Världens största containerfartyg MSC Maya i Göteborgs hamn på sin jungfrutur under 2015. Foto: Adam Ihse/TT

Så ska stora lastfartyg lägga till säkert

Behovet av bättre rutiner har ökat när allt större containerfartyg ska anlöpa svenska hamnar. Fartyg får exempelvis inte lägga till i Göteborgs hamn vid mycket hård vind.

Stark blåst och 400 meter långa lastfartyg som ska in till hamn. Det är en rejäl utmaning för Sjöfartsverkets lotsar.

För att det här ska kunna ske på säkert sätt har Sjöfartsverket tagit fram nya riktlinjer och rutiner. Det har gjorts efter studier i simulatorer och under riktiga förhållanden i Göteborgs hamn. 

Behovet av bättre rutiner har ökat i takt med att fartygen har blivit större, och vinden då kan påverka en större yta på fartyget. Om fartygssidan är 14 000 kvadratmeter och vindstyrkan är 15 meter per sekund utsätts fartyget för ett tryck på 170 ton, enligt Sjöfartsverket.

Efter studierna har man kommit fram till att inte ta in fartyg till Göteborgs hamn om det blåser mer än 18 meter per sekund. Ligger vindstyrkan strax därunder ska en särskild rutin följas, enligt en checklista.

Med hjälp av väderdata från SMHI kan man också få fartygen att planera sin rutt för att undvika att anlöpa hamnen i allt för kraftig vind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".