Den nya galaxen med arbetsnamnet PGC 1000714.
Den nya galaxen med arbetsnamnet PGC 1000714. Foto: Ryan Beauchemin

Unik rundformad galax upptäckt

Astronomer i USA har upptäckt en ny och extremt ovanlig galax, som kan lära oss mer om universums utveckling.

Galaxer är enorma. I vår galax Vintergatan finns hundratals miljarder stjärnor, och i universum finns hundratals miljarder galaxer.

Alla galaxer är under konstant förändring eftersom de påverkar varandra, och ibland krockar och smälter samman.

De flesta galaxer vi känner till är antingen elliptiska eller diskformade, så kallade spiralgalaxer. Ett exempel på det är vår egen galax Vintergatan.

Den nyupptäckta galaxen, som ännu inte fått något namn, är som något mitt emellan. Den har en rund kärna och två diskformade ringar omkring sig. Den här galaxen kallas för Hoags-typ, och mindre än 0,1 procent av alla observerade galaxer är av den typen.

Teleskopbilderna från ljuset av galaxen tyder på en tydlig uppdelning inom galaxen. Mitten är full av väldigt gamla – runt tio miljarder år – stjärnor från tidigt under universums historia. I en ring omkring ligger ett stort antal yngre stjärnor.

När galaxer krockar är det galaxernas gas som drabbar samman. Troligen är det just en stor krock som slumpmässigt gett upphov till galaxens mycket ovanliga form.

Den nya galaxen ligger 359 miljoner ljusår bort från jorden.

Länk till video med forskarna.

Referens:
Burcin Mutlu Pakdil et al. "A photometric study of the peculiar and potentially double ringed, nonbarred galaxy: PGC 1000714", Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, DOI: 10.1093/mnras/stw3107.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".