Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Koldioxid blir till ny råvara med indisk teknik

Publicerat måndag 9 januari 2017 kl 06.00
Utsläpp från kolkraftverk tas till vara
(2:00 min)
Ett glas mineralvatten hälls upp i ett glas
Bubblorna i glaset är en mer vardaglig användning av koldioxid. Foto: Jessica Gow/TT

Ett kolkraftverk i Indien har lyckats fånga upp koldioxiden från sina utsläpp och använda den på ett lönsamt sätt, nämligen som råvara till en användbar kemikalie.

Koldioxid är inte bara den mest uppmärksammade växthusgasen utan också en användbar råvara som till exempel kolsyra i bubblande drycker.

Om koldioxidmolekylerna bryts upp kan vi använda kolet i dem till ännu fler saker, exempelvis till att göra bränslen eller plast i stället för fossil råvara som olja.

Problemet är bara att det här kräver stora mängder energi. Dessutom är det svårt att fånga in och koncentrera fram koldioxiden ur till exempel rökgasen från ett kolkraftverk.

Men ett indiskt kolkraftverks sätt att utnyttja koldioxiden beskrivs i en tidningsartikel i The Guardian som ett stort framsteg för den så kallade CCU-tekniken. Den går ut på att fånga upp och använda kol vid utsläppskällan, och ses som ett steg mot att begränsa växthuseffekten.

Det lätt rostiga indiska kraftverket i Tuticorin i södra Indien signalerar inte direkt spjutspetsteknologi genom sitt yttre. Men enligt artikeln binds här koldioxiden med en ny kemikalie som är effektivare och mindre energikrävande än tidigare varianter.

Därför kan det hela nu löna sig när koldioxiden sedan blir råvara till natriumkarbonat som kan säljas för bland annat glastillverkning.

Enligt företaget bakom innovationen skulle mellan 5 och 10 procent av koldioxiden från världens kolbränning kunna fångas upp på det här viset.

Men svenska forskare som Vetenskapsradion talat med varnar för att tro att sådant här ska lösa problemet med växthuseffekten.

– När det handlar om fossila källor som i det här fallet med kol, tycker jag att man ska fokusera på att lösa det problemet i stället. Alltså att man byter ut energikällan i stället för att sedan fånga in koldioxiden och göra någonting av den, menar Ellen Palm, doktorand vid Lunds universitet som har forskat på koldioxid som råvara till plast.

Hon säger att kolet i till exempel glastillverkningen riskerar att snart bli till koldioxid i atmosfären ändå, som en fördröjd effekt av det fossila bränslet.

Däremot menar hon att ickefossil koldioxid från till exempel biogas kan bli en nyttig resurs i en oljefri framtid, där vi annars vänder oss mot skogen för ny råvara till plasttillverkning.

– När vi bestämmer oss för att sluta använda olja kommer vi att behöva mycket biomassa men kanske också andra kolråvaror. Då kanske koldioxid kan vara ett komplement så att vi inte förstör land eller använder för mycket biomassa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".