Nya spisar i Zambia skyddar människa och miljö
I Zambia har speciella spisar börjat användas. De kan eldas med rester från sågverk, men sprider inga giftiga gaser.
I två år har tillverkningen pågått av den lilla spisen som liknar ett enkelt campingkök.
– Den här tekniken med spisarna och pellets från sågverk är ju fenomenalt. Träkolsproblemet är jättestort, säger Per Löfberg som är en av de två svenskarna bakom idén.
Fördelarna med spisen är både miljö- och hälsomässiga. Till skillnad från andra eldade spisar sprider den inte giftiga gaser och sotpartiklar. Med vanliga spisar riskerar människor att drabbas av kolmonoxidförgiftning när de andas in rök som sprider sig i hemmet.
Det krävs också enorm skogsavverkning eftersom närmare 70 procent av alla invånare i Zambias huvudstad använder träkol som bränsle för matlagning.
Den nya spisen kan däremot drivas med pellets från sågverksavfall. Kanske blir det också möjligt att elda med pellets från träd och buskar som skapar stora problem.
– Vi känner lantbrukare som har 3000 av sina totalt 5000 hektar överväxta med en invasiv art som inte hör hemma i Afrika utan kommer från Karibien.
Per Löfberg och kollegan Mattias Olsson fortsätter utveckla spisen och ska testa den i flyktingläger i Zimbabwe.