Till vänster en samling tabletter på ett bord och till höger en rullstol.
Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio & Anna Lindgren

Svårt att få rätt vård världen över

Medicin och sjukvård används både för ofta och för sällan runt om i världen, rapporter The Lancet i en serie av studier.

Hälften av all förskriven antibiotika i Kina är onödig, och detsamma gäller en fjärdedel av alla operationer för knäbyten i Spanien.

Att inte få vård när det behövs eller att få mediciner i onödan kan både orsaka lidande. Det innebär också ett slöseri med viktiga resurser.

The Lancet har i en serie av studier runt om i världen kartlagt hur läkemedel både över- och underanvänds.

Man såg exempelvis att utförda kejsarsnitt ökat dramatiskt, oftast hos kvinnor som inte behöver det. Samtidigt används allt mer sällan en enkel behandling för att förhindra för tidiga födslar med hjälp av steroider.

En av huvudförfattarna säger att det som gör att sjukvården globalt sett misslyckas att ge rätt vård är girighet, motstridiga intressen och dålig information. Tillsammans skapar detta ett ekosystem av dålig sjukvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".