Forskningsstation på skidor för att undvika att hamna i havet

Glaciärisen på Antarktis smälter bort snabbare än väntat, det rapporterades tidigare i år, och det ställer till med problem för dom fasta forskningsstationerna som riskerar att dras med av lossnande isberg. Britterna bygger därför en ny station, som ska kunna skida runt på Antarktis.

Den nya forskningsstationen påminner om en tusenfoting i jätteformat. Halley VI , döpt efter astronomen Halley, består av en hel rad moduler som alla bärs upp av mekaniska ben med breda skidor.

Riskerar att hamna i havet

En bulldozer ska sen kunna flytta runt forskningsstationen på isen flera gånger om året om man så vill - nödvändigt, eftersom den byggs på shelfis, flytande isflak som varje år driver 400 meter närmare havet.  Den nuvarande brittiska Antarktisstationen är redan så långt ut att den riskerar att brytas lös ut i havet.

Benen är höjbara och därför kan modulen också rädda sig från att begravas under snön - ett öde som drabbade dom fyra första Halleystationerna på Antarktis.

Hög komfort och återvinning

Det blir sannolikt den bästa komforten hittills för vinterisolerade polarforskare. Nu får dom gym, bastu och klättervägg, och sovrum kan byggas om till labb allt efter behag.

Dessutom ska allt skräp återanvändas eller lagras för att tas med hem.  Antarktis utsätts för stora miljöpåfrestningar med inte mindre än 82 forskningsstationer, och på somrarna vistas 4000 forskare och 30000 turister tätt inpå djurlivet. Nu återstår att se hur britterna klarar skidandet när dom flyttar in om tre år

Reporter: Nils Johan Tjärnlund