Ljud gör nyrenoverade korallrev mer hemtrevliga

Koraller bryts sönder, används som byggnadsmaterial, förstörs av värme, därför finns det alla skäl att lära sig rekontruera rev för att skydda tropiska stränder, och för att bevara fisken nära stranden.

Men nyrenoverade rev är för tysta för att fisken ska lockas dit, och därför har forskaren Stephen Simpson byggt upp ljudkulisser i de nybyggda reven. Något som både lockade mer fisk och ökade mångafalden i revet jämfört med ett rev utan ljud.

Förstörda korallrev kan, om inte repareras så återuppbyggas på ett sätt som så småningom kommer att locka till sig nytt liv i revet. Och det är fisken som kommer först. De söker skydd i riktiga eller konstgjorda rev när den tropiska natten sänker sig. Och flest fiskar, av olika arter kommer det om revet låter som om det var befolkat. Stephen Simpson, en brittisk forskare från universitetet i Edinburgh har gjort ett försök i nybyggda korallrev att lägga en ljudkuliss bakom det tomma revet, och jämföra det med ett tyst restaurerat rev. De kom redan den första mörka nymånenatten

– På morgonen efter dagen vi byggt reven, så hade fiskarna kommit dit, berättar han.

Mycket ljud i reven

Det låter rätt rejält på ett korallrev. Om man dyker där så hör man mest sina andetag, men om man håller andan ett tag så kan man höra det som Stephen Simpsons mikrofon först spelade in, och sen spelade upp på det nya revet.

– Det låter som levande rev, och det är det som fiskarna söker efter, när de letar efter ett bra ställe att bo på, fortsätter han.

Fler arter i rev med ljud

De jämförde tysta och bullriga rev, och räknade in nästan dubbelt så många fiskar där det lät så där trevligt och sällskapligt. Dessutom var det fler arter som sökte sig till de ljudande reven. Vill man locka dit hela färdiga artmosaiker så är ljudet ett säkert kort.

– I en av våra studier så fann vi dubblet så mycket fisk i reven med ljud, så en del fisk flyttar även in i de tysta reven. Vi fann också en större spridning av arter i de rev där det fanns ljud. Så om man vill locka till sig en stor mängd fisk av flera olika arter så är ljud ett bra alternativ, säger Stephen Simpson.

Fiskarna söker sig till reven i första hand för skydd, inte för den levande korallen. Stephen Simpson diskuterar nu nya revbyggarmaterial för en fransk firma, som kanske ska byggas i Filippinerna. Då ska ljudet få arbeta för att få en god invandring.