Berömt vulkanutbrott påverkade fisket i 1800-talets USA

1:15 min

Att stora vulkanutbrott har orsakat missväxt genom historien vet vi. Men nu kommer också en studie om hur fiskenäringen har påverkats.

Studien visar hur den indonesiska vulkanen Tamboras utbrott 1815 kan ha bidragit till att man gick över från sötvatten till mer havsfiske i nordöstra USA.

– Det är den första studien jag känner till där någon tittar på hur fiske har påverkats av vulkanisk nedkylning, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist som är historiker och klimatforskare vid Stockholms universitet.

När mycket stoft från ett stort vulkanutbrott sprids över världen leder det till kallare temperaturer. 

 – Det verkar som att det blev för kallt på våren och för långa kalla vintrar, så att vattentemperaturen var för låg för att flera sötvattenfiskarter skulle kunna fortplanta sig optimalt. Det blev därför mindre tillgång på sötvattensfisk av vissa arter, och man anpassade fiskeindustrin till att fiska mer i havet där tillgången på fisk var bättre.

Fredrik Charpentier Ljungqvist menar att vi kan lära oss någonting av det här i dag. 

– Extrema väder- och klimathändelser kan påverka sötvattensfisk och havsvattenfisk även när det är på ganska korta tidsskalor. Även om vi idag talar om global uppvärmning kan det komma ett så här stort vulkanutbrott igen. Det är naturligtvis intressant att kunna förutspå vad det skulle få för konsekvenser för både jordbruk och fiske.

Referens: Karen E. Alexander et al. Tambora and the mackerel year: Phenology and fisheries during an extreme climate event. Science Advances 18 januari 2017. DOI: 10.1126/sciadv.1601635

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista