Framtidens muskler skapas inte i gym – utan i vävstolen

1:08 min

Svenska forskare har skapat ett tyg som kan fungera som en konstgjord muskel. Förhoppningen att det ska kunna stödja muskelsvaga.

För att få liv i försvagade eller förlamade kroppsdelar går det att bygga ett så kallat exoskelett, men det slutar ofta i väldigt robotliknande och tunga konstruktioner.

Forskare i Borås vill i stället ta fram ett stöd som mer liknar kläder.

– Vår vision är att att skapa en mjukare träningsdräkt som kan röra lemmarna, säger Nils-Krister Persson, forskare vid Högskolan i Borås.

Som ett första steg har han, tillsammans med forskare vid Linköpings universitet, utvecklat en slags konstgjord muskel av tyg.

I tyget finns plastmaterial som leder ström. När det utsätts för spänning sväller tyget, och när tyget sedan drar ihop sig ökad kraften i sammandragningen. Strömmen skapar alltså rörelse i tyget.

För en person med försvagad muskulatur i händerna skulle man kunna skapa en handske som kan hjälpa personen att gripa tag i ett glas.

Men kan man inte råka få en stöt av det här?

– Nej, nej, det får man inte. Det är väldigt låga spänningar. Det handlar bara om några få volt som inte orsakar problem.

Tygmuskeln är inte speciellt kraftig ännu, den har bara lyckats lyfta två gram i sin nuvarande form.

Däremot har den potential eftersom forskarna sett att tekniken går att skala upp genom att väva ihop fler tygstycken. En ensam tråd är inte speciellt stark, men ett rep desto starkare. 

Referens: A. Maziz et al. "Knitting and weaving artificial muscles" 2017. DOI: http://advances.sciencemag.org/content/3/1/e1600327

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista