Äldre person med rullator
1 av 2
En tredjedel av alla över 65 år ramlar en gång per år, och hälften av alla över 75 år. Att kunna förebygga fallolyckor är därför viktigt. Foto: JESSICA GOW
Eva Ekvall Hansson
2 av 2
Att balansträna och förebygga fall är extremt viktigt, menar docent Eva Ekvall Hansson vid Lunds universitet Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Bärbar balansmätare testas för att minska fallolyckor

1:34 min

Inom kort startar en vetenskaplig studie av ett nytt hjälpmedel – en "snubblometer" – för att upptäcka dålig balans hos personer innan de ramlar och skadar sig.

Fallolyckor kostar samhället omkring 25 miljarder kronor varje år, och är den olyckstyp som orsakar flest akuta sjukhusbesök, sjukhusvård och dödsfall.

En tredjedel av alla över 65 år ramlar en gång per år, och hälften av alla över 75 år.

Försämrad balans, som är en del av ett naturligt åldrande, ligger bakom många fall. 

– Den absolut viktigaste risken att falla, som man verkligen vet kan förutsäga när man ska ramla, är att ha ramlat tidigare, säger Eva Ekvall Hansson, docent i sjukgymnastik vid Lunds universitet.

Alla kan träna sin balans, men nu är också en liten bärbar balansmätare på väg som hjälpmedel. Fastsatt på låret ska den kunna registrera och analysera varje persons rörelsemönster, och förvarna med röda siffror om försämrad stabilitet innan ett fall inträffar. Den här informationen är viktig för individen själv, men också för personal på äldreboenden.

Inom kort inleds en studie där hundra friska pensionärer ska få sitt rörelsemönster analyserat av en sådan här "snubblometer". Därefter får deltagarna föra balansdagbok under ett år, och sedan kan dagbokens facit jämföras med snubblometerns prognos.

Docent Eva Ekvall Hansson hoppas på ett hjälpmedel som framöver ska kunna hjälpa många.

– På samma sätt som man har hjärtövervakning på intensiven på sjukhuset så har man fallövervakning med hjälp av det här, exempelvis att den senaste veckan har Greta haft jättemånga röda siffror och vad är det som har hänt? Har vi satt in någon ny medicin, har hon ätit sämre, har hon sovit sämre? Har hon blivit mer orolig, eller har hon kanske en infektion?

 

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista