Glaciärerna på Nya Zeeland växte – men nu vänder trenden

1:22 min

Många av Nya Zeelands glaciärer betedde sig länge tvärtom mot glaciärer i andra delar av världen. Trots den globala uppvärningen växte de i stället för att krympa. Men ett trendbrott tycks vara på väg.

Forskare i Nya Zeeland har tittat närmare på orsaken bakom de växande glaciärerna. Det visar sig att det omvända mönstret ändå verkar ha att göra med människans påverkan på klimatet.

– När man pratar om global uppvärmning tror många fortfarande att det ska bli varmt överallt på en gång. Och det blir ju inte det eftersom vårt vädersystem är så komplicerat. På vissa ställen kan det till och med bli kallare, och Nya Zeeland har visat sig vara ett sådant ställe, säger Gunhild "Ninis" Rosqvist som är glaciärforskare vid Stockholms universitet.

Men hur väl tänker sig de här forskarna att den här kalla perioden som fick vissa glaciärer att växa faktiskt hänger ihop med det stora vädersystemet som i sin helhet blir varmare?

– Ja, men de har ju kunnat visa att temperaturen på Sydön där glaciärerna finns är kopplad till hur det ser ut i atmosfären över Stilla havet.

Det här handlar om hav som blev kallare runt just Nya Zeeland och även kyliga vindar söderifrån. Det fick minst 58 av landets glaciärer att växa till sig mellan 1983 och 2008.

Forskarna visar alltså att de lokala temperaturerna var viktigare än det man trodde tidigare, nämligen att det framför allt var mer nederbörd som fick glaciärerna att växa.

Men nu verkar trenden ha vänt.

– Nu förutspår de en snabb avsmältning här också. Det är två av dem som sedan 2011 har börjat smälta väldigt hastigt. De tror att det är för att speciellt det här havet har blivit varmare, det har man mätt upp också, säger Gunhild "Ninis" Rosqvist.

Referens: Andrew N. Mackintosh et al. Regional cooling caused recent New Zealand glacier advances in a period of global warming. Nature Communications 14 februari 2017. DOI: 10.1038/ncomms14202)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista