Närbild på huvudet av en fästing
Fästing (Ixodes ricinus) Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak

Varför blir inte fästingen mer sjuk?

Frågan om varför fästingar är smittbärare av borrelia har undersökts av forskare i USA.

Varför blir inte fästingar mer sjuka av de smittor som de kan sprida till oss människor? Som borrelia till exempel? Det här är en av de frågor som forskarna i USA ställde sig.

För att vara smittbärare av borreliabakterier krävs att fästingarna kan försvara sig tillräckligt bra för att inte bli alltför sjuka och svaga. Men de får inte vara så bra på att försvara sig att de direkt tar kål på de bakterier som de bär omkring på.

Forskarna såg att fästingarnas immunförsvar bara delvis liknar det som studerats tidigare hos flugor och myggor. En del skillnader finns i till exempel vilka proteiner som är inblandade i immunsvaret.

De hoppas nu kunna ta reda på mer för att kanske hitta sätt att få fästingarna att angripa bakterierna hårdare, det vill säga att fästingarna gör sig av med bakterierna i stället för att sprida dem vidare till andra djur.

Referens: Dana K. Shaw et al. Infection-derived lipids elicit an immune deficiency circuit in arthropods. Nature Communications 14 februari 2017. DOI: 10.1038/ncomms14401

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".