Under branden i Hamre förorenades brunnar av PFAS-ämnen i brandskummet.
Efter bränder har brunnar förorenats av PFAS-ämnen i brandskummet. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio/Privat.

Forskare vill se hårdare tag mot högfluorerade ämnen

För att skydda miljön och människors hälsa kräver forskare från USA, Schweiz och Sverige nu hårdare tag mot alla typer av högfluorerade ämnen.

Högfluorerade ämnen används exempelvis för att tillverka vattenresistenta kläder. 

Ämnena kopplas till bland annat leverskador och njurcancer. Det finns risk att ämnena förorenar dricksvatten, framför allt omkring fabrikerna men ämnena har även förekommit i brandskum som förorenat svenska brunnar.

I dagsläget regleras bara ett av dessa ämnen åt gången, vilket gör att industrin kan byta till ett annat oreglerat ämne inom samma grupp.

–  Vi kan inte bara reglera dem en och en. Det kommer att kräva för mycket tid och resurser, säger Ian Cousins, professor vid Stockholms universitet.

Han ser vissa goda exempel på tillverkare av möbler och kläder som fasat ut dessa ämnen, men han och de andra forskarna bakom artikeln vill se strängare regler.

– Vi rekommenderar att fasa ut alla typer av högfluorerade ämnen, men jag tror inte att det kommer hända inom en snart framtid, säger Ian Cousins.

Referens: Z. Wang et al. "A Never-Ending Story of Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFASs)?" DOI: 10.1021/acs.est.6b04806

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista