Trumps tro på kol sågas av experter

1:34 min

USA:s president Donald Trump fortsätter att hävda att den amerikanska kolindustrin ska komma på fötter igen, efter år av nedgång. Men de flesta forskare och analytiker tror på motsatsen.

En majoritet av energianalytiker och energiforskare menar att kolets tillbakagång inte kommer att kunna vändas. Främsta orsaken är konkurrensen från billig naturgas.

I USA:s kolgruveområden hoppas ändå många att presidentens vallöften ska infrias. Ann Locker i nordöstra Pennsylvania är en av dem.

– Det finns många nedlagda gruvor här, men kolet kommer tillbaka. Vår president har sagt det och man måste tro på folk, säger Ann Locker.

Hon håller precis på att sälja sitt hus i Mahanoy city, ett litet samhälle där befolkningsmängden halverats de senaste 50 åren i takt med att gruvorna har lagts ner.

Totalt har över 200 000 jobb försvunnit i kolbranschen sedan 2014, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

– Det är naturgasen som slår undan benen för kolet, säger Francis O Sullivan, energiforskare på universitetet i Massachusetts, MIT.

Teknik för att utvinna gasen på ett billigt sätt har helt enkelt konkurrerat ut kolet, menar han.

Eftersom eldning med gas leder till mycket mindre koldioxidutsläpp i jämförelse med kol, har USA lyckats minska sina klimatutsläpp de senaste åren.

Att kol för förbränning skulle ha en chans att hävda sig i USA är svårt att tro om regeringen inte subventionerar branschen, något som inte troligt, menar Francis O Sullivan.

Den enda öppningen för kolindustrin är om USA lyckas exportera mer kol, men att det skulle ske i en sådan omfattning att alla jobb kommer tillbaka är osannolikt, säger Atul Arja, energianalytiker på IHS som tidigare jobbat åt BP.

– Trenden är att kol är på väg bort, inte bara i USA utan i hela världen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista