Man som joggar kvällstid. Foto: Julio Cortez/TT
Foto: AP

Motion bästa behandlingen mot utmattning vid cancer

Den bästa behandlingen mot så kallad cancerrelaterad trötthet eller fatigue är träning, konstaterar en artikel i tidskriften JAMA Oncology.

Cancerrelaterad fatigue är ett mycket vanligt symtom vid cancer, och innebär att patienten känner en mycket stark orkeslöshet och trötthet som inte går att vila eller sova bort.

I den aktuella studien har amerikanska forskare i en så kallad meta-analys tittat närmare på och jämfört 113 olika studier. Totalt ingick 11 000 patienter.

I studierna har forskarna testat olika behandlingar för att komma till rätta med cancerrelaterad fatigue. Det visade sig att träning och motion var så bra att det helt sprang om andra behandlingsformer, som till exempel att medicinera.

Det spelade ingen roll om patienten var man eller kvinna, ung eller gammal, eller om diagnosen var bröstcancer eller annan cancer. Motion var bästa behandlingsformen oavsett.

Näst bäst var en kombination av psykologisk hjälp och motion, tredje bäst var kognitiv beteende-terapi och sist kom medicinsk behandling.

Karin Nordin är professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet och studerar själv just träning i samband med cancerbehandling. Hon är väl medveten om effekterna.

– Det finns så mycket bevis för träningens positiva effekter vad gäller just fatigue. Men det finns också bevis för att man klarar av sin behandling bättre, och att man också i mindre utsträckning drabbas av andra sjukdomar längre fram i livet, om man tränar, säger hon.

Källa: Karen M. Mustian et al, 2017. Comparison of Pharmaceutical, Psychological, and Exercise Treatments for Cancer-Related Fatigue. A Meta-analysis. JAMA Oncology. Doi:10.1001/jamaoncol.2016.6914

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista