käkprotes med implantat
1 av 2
Magnesiumimplantat som man skulle kunna ha vid ansiktsfrakturer. Malmö högskola. Foto: Özgür Karlidag
Silvia Galli
2 av 2
Forskningsledaren Silvia Galli tror att magnesium kan ersätta titanskruvar i käken. Foto: SR

Magnesium kanske ersätter titan

Metallen som försvann ut ur munnen
1:48 min

Ett nytt implantat som bryts ner och försvinner helt och håller på att forskas fram i Sverige. Det handlar om att använda metallen magnesium i stället för titan för viss behandling i käken.

Tanken är att magnesium ska kunna användas i framtiden vid ingrepp i käken. 

I djurförsök har man sett att metallen magnesium löses upp för att sedan lämna plats för ny benbildning. 

– Jag tror att med självupplösande implantat av magnesium kan vi verkligen förbättra livskvaliteten för alla dessa patienter, säger Silvia Galli forskare på Tandvårdshögskolan på Malmö högskola, som har lett försöken.

Hon har nyligen skrivit en avhandling om magnesium som implantat på Tandvårdshögskolan på Malmö Högskola.

I en rad studier och djurförsök har forskarna på Malmö högskola tittat på hur magnesiumimplantat beter sig i skelettet på kaniner.

Genom att analysera röntgenbilder och göra studier av mjukvävnader i ljusmikroskop, så har forskarna sett att magnesiumimplantaten löser upp sig och ersätts av ny benbildning.

Eftersom mängderna av metallerna är så små gör sig njurarna av med resterna av metallen utan biverkningar, enligt Silvia Galli

– Jag har sett att materialen försvann och dessutom bildade kalcium och fosfat, som liknar ben, säger forskningsledaren Silvia Galli.

Med ett magnesiumimplantat som försvann av sig själv skulle vinsterna bli stora både för patienterna och för samhället. Det skulle bland annat innebära att många patienter skulle undvika en andra operation för att avlägsna implantatet och slippa få dubbelnarkos.

– Det är viktigt att man hittar alternativ, framförallt inom ortopedin. Och magnesium verkar vara ett användbart material, säger Lars Magnus Bjursten, som är professor i bioimplantatsforskning på Lunds universitet.

Men innan man kan börja med kliniska studier på patienter i Malmö behövs det mer forskning, menar professor Lars Magnus Bjursten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".