hjärna i magnet
Det går att arbeta upp nya vägar i hjärnan för att förbättra minnet. Foto: Jens Mars/Wikimedia/Public Domain

Träning kan ge dig superminne

1:29 min

Går det att träna upp sin hjärna till superminnesnivå? Ja, åtminstone en god bit på väg visar forskning från Holland.

Forskare har undersökt hjärnorna hos några personer som deltagit i internationella minnestävlingar, och jämfört dem med människor utan särskilt bra kunskaper i minnesträning.

Forskarna såg att det var skillnad på hur olika områden i hjärnan samverkade när minnesproffsen vilade. De hade inte några särskilda områden i hjärnan som var större, men däremot fler upparbetade vägar i hjärnan.

Men frågan är hur lätt det är att arbeta upp de där vägarna för att skapa bättre minne?

Forskarna lät icke-proffsen försöka lära sig 72 ord på en lista. Till en början kom de ihåg 26 ord i genomsnitt, men efter att ha tränat en halvtimme varje dag i 40 dagar steg antalet till 62 av 72 ord.

Ickeproffsen delades in i olika grupper, och de som jobbade med strategin att placera ut orden i ett fysiskt landskap hade bäst minnesförmåga efter fyra månader.

Det såg också ut som att de upparbetade vägarna i hjärnan påminde mer om hur proffsens vägar såg ut.

– Ja, det går att lära upp väldigt långt. Man är inte  superbra från början, säger Lars Nyberg professor i neurovetenskap vid Umeå universitet.

Studien publiceras i tidskriften Neuron.

Det går alltså att träna upp sitt minne! Någon av er lyssnare som testat? Hur gick det? Mejla oss gärna och berätta på vet@sverigesradio.se

Referens: Dresler et al "Mnemonic Training Reshapes Brain Networks to Support Superior Memory" 8 Mars 2017, Neuron 93, 1-9
http://dx.doi.org/10.1016/j.neuron.2017.02.003)

Mer om minnesstudien

Minnesproffs kan lära sig att komma ihåg omkring hundra ord på fem minuter. Avbildningen i hjärnan visade att de hade 25 mer upparbetade vägar än vad icke-proffsen hade.

I studien deltog 23 proffs och 51 personer som hade vanlig typ av minnesförmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista