Ny riktlinjer tas fram för samtal med cancerpatienter

1:20 min

Språkliga metaforer som att "kämpa" och "besegra" cancer riskerar att skuldbelägga patienter och anhöriga som inte orkar. Nu utformas nya riktlinjer för hur man bäst talar om cancer med döende patienter.

Forskningsprojektet "Metaforer i palliativ cancervård" har som mål att ta fram en samtalsguide för vårdpersonal.

– Det är ju många som tycker att det är svårt att veta hur man ska möta patienter och närstående när de har metaforer som att vinna och kämpa. Ska man uppmuntra dem att använda det språkbruket eller ska man försöka att föra in dem på något annat, säger Anna Sandgren är forskare inom hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

I den pågående treåriga studien möts språkvetenskap och hälso- och vårdvetenskap i analyser av hur cancerpatienter, anhöriga och vårdpersonal använder språkliga metaforer.

En liknande studie från Storbritannien visade att även där är kampmetaforer vanliga i patienternas språk. Kroppen är i krig och cancern är fienden.

Policydokument för den brittiska vården styr redan aktivt vårdpersonalen mot resemetaforer i stället, men någon sådan generell språkpolicy finns inte i Sverige.

Annelie Lövborg, sjuksköterska på palliativa avdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde, möter döende patienter varje dag. Hon tycker att frågan är oerhört viktig, och välkomnar riktlinjer om hur metaforer ska bemötas.

Själv vill hon helst inte använda några metaforer alls, utan tala klarspråk.

– Det är var och ens rättighet att förstå vad man är i för sammanhang och vad man har för sjukdom, vad det finns för möjligheter att hjälpa dem. Det skapar ju förutsättningar att göra ett bra arbete tillsammans.

VETANDETS VÄRLD idag kl 12.10: Hur pratar vi om cancer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista