Isen smälter – och naturlig variation kan stå för hälften av minskningen

Naturlig variation av klimatet står för uppemot hälften av isminskningen i Arktis de senaste 30 åren, enligt en ny studie i Nature Climate Change.

De senaste tre decennierna har istäcket i Arktis minskat snabbt. Uppvärmningen där sker dubbelt så snabbt än det globala snittet.

Det är känt sedan tidigare att detta beror både på mänsklig påverkan, som utsläpp av växthusgaser, men också på naturlig variation som vindarnas cirkulation i atmosfären.

Frågan är hur stor del av minskningen som orsakats av naturliga variationer i klimatet. Och nu har amerikanska forskare för första gången kunnat visa hur står del denna naturliga variation står för.

Forskarna har undersökt temperatur, luftfuktighet ochden långvågiga strålningen vid isen. De kommer då fram till att naturliga variationer kan stå för mellan 30-50 procent av istäckets minskningar sedan 1979.

Förhoppningen är att denna kunskap ska leda till bättre klimatmodeller i framtiden.

Men alla är inte överens om slutsatserna i studien. Enligt klimatforskare som Vetenskapsradion har varit i kontakt med är alla faktorer i klimatsystemet kopplade till varandra. Det är därför svårt att veta om inte mänsklig påverkan också hänger ihop med de så kallade naturliga variationerna.

Referens: Ding Q. et al. "1.Influence of high-latitude atmospheric circulation changes on summertime Arctic sea ice" Nature Climate change 2017. DOI: 10.1038/nclimate3241

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".