Likna ett ägg om du är växtplankton – och undvik farliga vatten

Vissa växtplankton kan undvika turbulens i vattnet genom att snabbt ändra formen på sina celler, enligt forskare i Schweiz.

Encelliga växtplankton i haven kan skadas om de råkar komma in i stråk med turbulens i vattnet. Men vissa växtplankton kan undvika turbulensen genom att snabbt ändra formen på sina celler.

Den här teorin läggs fram av schweiziska forskare i en studie som publicerats i Nature. De har studerat plankton som vandrar uppåt under dagen för att få mer solljus, och neråt på natten för att komma åt mer näringsrika, djupare vatten.

När forskarna skapade turbulens i vattentankar inne på sitt laboratorium såg de att cellformen snabbt ändrades hos planktonen. De som tog sig neråt hade blivit lätt äggformade.

Den ändrades bara pyttelite, men ändå tillräckligt för att många skulle sjunka neråt igen, vilket kan tolkas som en strategi för att undvika turbulens.

Referens: Anupam Sengupta et al. Phytoplankton can actively diversify their migration strategy in response to turbulent cues. Nature 15 mars 2017. DOI:10.1038/nature21415

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista