Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
kvinna tittar i mikroskop
1 av 2
Foto: Fredrik Persson /TT
Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.
2 av 2
Hans Ellegren utanför ingången till Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Ny bok om hur forskningen ska bli så bra som möjligt

Inspirerande att lära sig av varandra
1:47 min

Hur ska forskningen i Sverige få så bra kvalitet som möjligt? Den frågan tas nu upp av biologen Hans Ellegren vid Uppsala universitet.

Hans Ellegren är evolutionsbiologen som vi är vana att höra när han talar om sådant som fåglarnas utveckling eller vad det är för genetiska skillnader mellan en människa och en fisk. Nu har han istället på eget initiativ sammanställt en bok med statistik från den stora statliga forskningsfinansiären Vetenskapsrådet.

Han tror att det behövs ett mer öppet sätt än idag för att jämföra hur det går för olika högskolor och universitet. I och med boken har han också testat hur det skulle kunna se ut att införa det.

– Man kan säga att det här är en form av pilotstudie.

Boken handlar om hur många forskare som ansökte om pengar mellan 2011 och 2015, och hur många av dem som sedan fick pengar. Det gäller de så kallade öppna utlysningar som många olika forskningsämnen kan ansöka om.

– Att kunna få anslag är ett av flera mått på hur forskningens kvalitet ser ut.

Med det här vill Hans Ellegren ta upp idén om ett system för att utvärdera forskningskvalitet som inte bygger på att mer pengar sedan fördelas till de med högre kvalitet.

Ser man från statistiken att andra lärosäten klarar sig bättre inom ett visst ämne ska det snarare inspirera till att ta reda på hur de andra gör, för att själv kunna bli bättre.

– Att få människor att känna att de vill vidareutveckla sig och har en ambition att bli bättre.

Så att man kan lyfta alla istället för att ge ännu mer till de som redan klarar sig ganska bra då?

– Ja, det är en väldigt viktig poäng i mitt tankesätt.

Mats Benner forskar om forskningspolitik vid Lunds universitet och berättar att det holländska systemet fungerar med ett liknande tankesätt. Men att införa något liknande här skulle nog kräva en del av de olika lärosätena, menar han.

– Det gäller nog att på ett förtroendeingivande sätt tala om på vilket sätt kvalitetsvärderingar skulle användas när universiteten agerar utifrån de resurser de har.

Referens: Ellegren H. (2017) Det svenska forskningslandskapet. Kungl. Vetenskaps-Societeten, Uppsala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".