Emmanuelle Charpentier
Emanuelle Charpentier( t.h) i labbet med kollega har nu fått patent för sin upptäckt av genkniven i Europa. Men patentstriderna lär fortsätta. Foto: Annika Östman/SR

Strid om genkniven fortsätter

Patentstriderna kring den revolutionerande genkniven Crispr/Cas 9 fortsätter.

Forskarduon bakom upptäckten som i första ronden förlorade kampen i USA, har nu i stället fått patentet på den europeiska marknaden, rapporterar Science.

Orsaken till de olika besluten är att patenträttigheter bedöms på olika sätt i USA och Europa. Samtidigt anses det amerikanska patentet vara mer värt, eftersom vården där ofta är dyrare och företagen därmed kan tjäna mer pengar, enligt Science.

Genkniven upptäcktes av Emmanuelle Charpentier när hon utförde grundforskning vid Umeå universitet. Hon samarbetade då med Jennifer Doudna vid Berkeley-universitetet i Kalifornien. De båda har nu alltså fått patentet i Europa.

Feng Zhang vid MIT i Boston, som snabbt visade hur genkniven kunde fungera i praktiken, har fått patentet i USA.

Båda patenten lär överklagas, eftersom genkniven väntas bli lukrativ då den har öppnat upp helt nya fält inom den biologiska och medicinska forskningen.

Relaterat

Mer om Crispr/Cas9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".