John Chrispinsson
Radio- och teveprofilen John Chrispinsson blev 60 år. Foto: Erik Mårtensson/TT

Varm, bildad och snabbtänkt – så minns vi John Chrispinsson

"Ville alltid vara så aktuell som möjligt"
10 min

Journalisten John Chrispinsson har hastigt avlidit. Han var under många år medarbetare på Vetenskapsradion, där kollegor minns hans humor, kunnighet och lugn inför sändningar – trots att han ofta var ute i sista sekunden.

– Det är verkligen sorgligt att denna varma, roliga, charmiga, bildade och snabbtänkta person gått bort så tidigt. Självklart saknar vi honom, säger Vetenskapsradions Lena Nordlund.

John Chrispinsson var en välkänd programledare för SVT:s Nobelsändningar och "Gomorron Sverige".

Han arbetade också på Sveriges Radio, bland annat som programledare för Vetenskapsradions Historiska klubben. I över 15 år tog han sig an vitt skilda ämnen som svensk arbetslöshet, pandemier, moraliska skandaler och Berlinmurens fall.

Utgångspunkten för programmen var alltid att sätta in aktuella händelser i ett historiskt perspektiv.

– Det betydde att han valde ämnen i det dagsaktuella skeendet, och det kunde blir mer i sista minuten än vad vi som planerade programmen önskade ibland. Själv var han alltid cool inför direktsändningar. Som det proffs han var hördes inte de små marginalerna i radio, han var alltid väl förberedd och påläst om komplicerade historiska skeenden, minns Lena Nordlund.

John Chrispinssons studiovana och lugn smittade också av sig på programmets experter och gäster.

– Han fick alltid sina studiogäster att känna sig avspända och välkomna utan att ge avkall på sin journalistiska skärpa och förmåga att leda samtalen.

Under några år jobbade han även med Vetenskapsradions långa Nobelsändningar.

– Då var det alltid bra att låta John närma sig politiker och personer med makt i näringslivet. Inte bara för att han hade ett så stort kontaktnät, utan också för att han med sin vänliga och lite humoristiska stil kunde ställa väldigt vassa frågor och få dem att svara, säger Lena Nordlund.

Även Vetenskapsradions chef Ulrika Björkstén minns John Chrispinsson som en mycket skicklig och lyhörd programledare.

– Han var fantastiskt kunnig. Han var också väldigt generös och delade med sig av såväl sin specialkunskap som sin journalistiska fingertoppskänsla och allmänbildning till både medarbetare och publik, säger Ulrika Björkstén som jobbade med John Chrispinsson på både SVT och SR.

John Chrispinsson blev 60 år.

Ett urval av Historiska klubben finns i slutet av artikeln

Mer om John Crispinssons liv och karriär här

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".