Gulfärgad cirka 60 meter, liknar en ubåt
1 av 2
Tidvattenkraftverket SR 2000 i hamnen i Kirkwall på Orkney. Foto: Joel Eidering/ Sveriges Radio
Joel Eidering framför tidvattenkraftverket
2 av 2
Vetenskapsradions reporter Joel Eidering framför det 64 meter långa tidvattenkraftverket som alstrar energi på Orkneyöarna. Foto: SR

Energi från tidvatten seglar om vågkraft

Strömmar blir till elektricitet
1:42 min

Möjligheten att utvinna energi från havets vågor har visat sig svårare än vad man trodde för några år sedan. Däremot har energiproduktion med hjälp av tidvatten visat sig fungera bättre.

På Orkneyöarna i Skottland testas nu ett kraftfullt tidvattenkraftverk som ser ut ungefär som en gul ubåt.

– Det här är SR 2000 världens kraftfullaste tidvattenverk, hävdar James Murray på företaget Scotrenewables där han står framför den gula ubåtsliknande skapelsen.

Den ligger på ytan med en stor nedfällbar propeller som rör sig med hjälp av tidvattenströmmarna, och på så sätt alstrar elektricitet.

Hur bra den kommer att hålla i den stränga havsmiljön återstår att se, men testerna hittills har varit lovande.

För några år sedan kunde man i stället se en mängd olika vågkraftsmaskiner prövas här, men många höll inte måttet.

De klarade helt enkelt inte av stormar och vågornas ständiga slitage på tekniken. Numera återstår ett fåtal företag och koncept, och mycket tyder på att tidvattenkraften i stället seglat om i utvecklingen.

Tidigare var förhoppningarna också stora att havsenergi skulle kunna bli en viktig del i den svenska energimixen, men där har en omsvängning skett. De svenska företag som satsar på det här ser det numera som en exportprodukt för användning utomlands där våg och strömförhållandena är bättre, i exempelvis Storbritannien.

Men enligt forskaren Johnn Andersson på Chalmers som följer utvecklingen av havsenergi är tekniken tämligen omogen.

Det återstår att se om våg och tidvattenkraft överhuvudtaget kommer att kunna leverera elektricitet på ett kostnadseffektivt sätt, menar han.

– För att vi ska kunna förstå till vilken kostnad som de här teknikerna kan producera elektricitet, så måste de här teknikerna testas under betydligt längre tidsperioder, säger Johnn Andersson.

Klotet idag klockan 14:03 Nya tider för havsenergin 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".