Närbild på öga
Hornhinnorna opererades in i patienter, trots att de inte var färdigtestade på djur. Foto: TT

"Fler Macchiarini-skandaler väntas"

Föreslår ny lag för konstgjorda material som opereras in i människor
1:06 min

Macchiariniskandalen kommer att följas av fler liknande skandaler, om inte lagstiftningen ändras kring medicintekniska produkter. Det menar Claes Frostell, som utrett ett annat ärende med konstgjorda material.

Ärendet som utretts gäller anklagelser om forskningsfusk med konstgjorda hornhinnor som var avsedda för djurförsök, men i stället opererades in hos människor i Ukraina. Tillverkningen av hornhinnorna skedde i Linköping.

Utredaren Claes Frostell i Centrala etikprövningsnämndens expertkommitté, menar att ett av grundproblemet med konstgjorda material är att medicintekniska produkter kontrolleras sämre än läkemedel, och att universiteten inte klarar av att kontrollera dem tillräckligt bra.

– En liten forskare grupp, eller mindre forskargrupper har inte den resurskostym som behövs för att lösa sådana här frågor, säger Claes Frostell.

Men det innebär att du tycker att dagens lagstiftning är för ihålig?

– Ja, den är föråldrad. Den kan inte möta dagens krav på patientsäkerhet, på god process och god etik. Den kommer att öppna för mer sådana här fall, säger Claes Frostell.

Han menar att en lösning för att undvika framtida skandaler kring konstgjorda material som opereras in i människor, skulle vara att införa samma strikta kontroller som finns för läkemedel. Där krävs försök på små och stora djur, och tester på människor som regleras strikt i olika faser. Men då krävs lagändringar i hela EU.

– Det kommer att höja kostnadsribban för medicintekniska produkter, om man skulle gå den vägen, säger Claes Frostell.

Ärendet kring forskningsfusk vid Linköpings universitet kommer att tas upp idag på medicinska fakultetnämndens bord. Detta efter att den anklagade professorn överklagat ett tidigare fällande beslut om oetiskt agerande.

Lyssningstips: Vetenskapsradion granskar ögonexperimenten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".