Addis Abbeba

Genetiska kartläggningar behövs i Afrika

Möjligheten till genetisk kartläggning kan förbättra behandlingar av afrikaner eller personer med afrikanska rötter. Det rapporterar tidskriften Nature.

Vissa mediciner kan få helt andra effekter på personer från Afrika jämfört med personer från Europa och USA, där medicinerna ofta framställs och testas.

Exempelvis har en ny hivmedicin, Efavirenz, fått allvarliga biverkningar på personer i Zimbabwe och Botswana. Till följd av en särskild genvariant hos en del av befolkningen gav hivmedicinen hallucinationer, depression och självmordstankar. Det här är biverkningar som tidigare inte hade upptäckts i väst.

Andra läkemedel som verkar annorlunda hos en del afrikaner är det smärtstillande medlet kodein, som finns i exempelvis Treo Comp och Citodon. I Etiopien har man därför förbjudit kodeinmedel, eftersom genuppsättningar hos många där kan leda till att medlet orsakar andningsproblem och ibland dödsfall.

Hittills har bara tre procent av genkartläggningarna gjorts bland personer från den afrikanska kontinenten, trots att de står för 80 procent av den genetiska variationen i världen.

För att råda bot på det genomför ett växande forskarnätverk, Human heredity and health in Africa (H3Africa) initiative, genkartläggningar i ett 30-tal afrikanska länder, rapporterar Nature.

Den här typen av satsning har samtidigt ifrågasatts från vissa håll eftersom grundläggande hälso- och sjukvård är eftersatt. Vissa anser att dyr genetisk forskning därför inte kan vara av högsta prioritet. 

Forskningen stödjs bland annat av National Institute of Health och Wellcome Trust.


Referens: How the genomics revolution could finally help Africa, Nature 544, 20–22 (06 April 2017) doi:10.1038/544020a

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".