Trump vill spara på medicinsk forskning

1:59 min

Mindre pengar till medicinsk forskning är ett av president Donald Trumps förslag i den nya budgeten. Det chockar många forskare, även om de har svårt att tro att förslaget skulle gå igenom.

Förslaget skulle minska anslagen med nästan en femtedel till ett av de viktigaste instituten i medicinforskning i USA, National Institute of Health, som är en viktig motor i toppforskning.

Kraftiga reaktioner har mött kongressledamöter när de försöker förklara neddragningarna i budgeten. Då handlar både om sjukförsäkringssystemet Medicare, men också om hur medicinsk forskning drabbas.

– Om det här budgetförslaget går igenom får det allvarliga konsekvenser för medicinsk- och biomedicinsk forskning inte bara i USA utan också i andra länder runt om i världen, säger stamcellsforskaren Karin Forsberg Nilsson vid Uppsala universitet som har själv tidigare jobbat på NIH.

Varför då?

– NIH finansierar idag bara den allra bästa forskningen nästan uteslutande. Skär man bort 18 procent av den budgeten så skär man i högkvalitativ forskning. Det finns helt enkelt inga reserver av sämre projekt att kapa bort.

Både republikaner och demokrater i kongressen, alltså senaten och representanthuset, har av tradition vurmat hårt för medicinsk forskning i USA. De måste godkänna budgeten för att förslagen till neddragningar ska gå igenom.

Nyligen togs beslut om en blocköverskridande satsning just på medicinområdet. Hittills har USA också varit det land i världen som har lett utvecklingen inom medicinområdet.

Genetikprofessor Mathias Uhlén, som förra veckan var på en stor cancerkonferens nära Vita huset, menar att förslaget om neddragningar inom medicinområdet förbryllar många forskare.

– Alla forskare är ju chockade förstås av förslaget från presidenten, men jag skulle ändå vilja säga att de flesta tar det med viss ro därför att man inte tror det blir verklighet, säger genetikprofessor Mathias Uhlén. 

President Donald Trump vill främst kapa på administrationen vid universiteten. Han tycker att det är fel att nästan 30 procent av de medicinska forskaranslagen går till så kallade indirekta kostnader.

Referens: Ingrid T. Katz et al"Scientific Drought, Golden Eggs, and Global Leadership — Why Trump’s NIH Funding Cuts Would Be a Disaster" Ingrit. Katz et al  29 mars 2017 , DOI: 10.1056/NEJMp1703734

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista