Larven av en större vaxmott som tuggar hål på en grön plastpåse.
Larv av större vaxmott, Galleria mellonella, kalasar på plast. Foto: Federica Bertocchini, Paolo Bombelli, and Chris Howe

Larven som äter plast – framtidens avfallsarbetare?

Små hål som de upptäckte i plastpåsar har fått forskare i Spanien att börja undersöka om fjärilslarver kan användas för att bryta ner plast.

När larver av fjärilsarten större vaxmott låg i plastpåsar såg forskarna att påsarna snabbt blev fulla med hål.

Larverna tuggar sig inte bara igenom plasten. De verkar också ha förmågan att bryta ner den kemiskt.

En förklaring skulle kunna vara att larvernas matsmältningssystem angriper samma sorts kemiska bindningar i plasten som finns i bivax. De utvecklas nämligen i bisamhällen med bivax efter att fjärilarna lagt sina ägg där.

Forskarna hoppas nu kunna utforska larvernas egenskaper för att snabbt kunna bryta ner och göra sig av med polyeten. Det är en plast som inte låter sig brytas ner så lätt men som ofta används i förpackningar av olika slag.

Referens: Paolo Bombelli et al. Polyethylene bio-degradation by caterpillars of the wax moth Galleria mellonella. Current Biology 24 april 2017. DOI:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista