kontrollpanel för lås, övervakning med mera
Kontrollpanel för att kunna styra hemmet på distans- ett exempel på sakernas internet som kommer att underlättas av 5G. Foto: Jan Prucha/ Wikimedia

5G för samman Norden och de baltiska länderna

Att samordna utbyggnaden gör det lättare för små länder.
1:55 min

Under tisdagen anordnas Digital North i Oslo. En nordisk-baltisk konferens för att öka det digitala samarbetet. Tanken är att deltagarna ska ta täten i Europa vad gäller 5G-utbyggnaden.

I samband med Digital North påbörjas processen att ta fram en gemensam handlingsplan för utbyggnaden av 5G. Det tjänar Norden och de baltiska länderna på, anser bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson.

– Vi kan samordna oss så att vi inte använder olika frekvenser och system. Orsaken är att vi alla är ganska små länder. Genom att samarbeta så växer vi i styrka internationellt sett, säger han.

5G är nästa generations mobila bredband. Tekniken ska leda till högre hastigheter och en bättre kapacitet genom att fler ska kunna surfa på samma plats utan fördröjning.

Framförallt ska 5G bli ett nätverk för industrin, och för det som ofta kallas för "Internet of Things" alltså när maskiner och apparater sammankopplas fysiskt eller via trådlösa nätverk och därefter utbyter data.

År 2020 har inom bland annat EU utnämnts till ett viktigt år eftersom tekniken då förhoppningsvis ska börja användas kommersiellt, vilket i sin tur kräver att det finns en gemensam teknisk standard som aktörerna utgår ifrån, berättar Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola.

– Fram till 2020 så håller man på med ett stort standardiseringsarbete för att bestämma vad 5G är och hur det ska fungera, säger han.

Satsningen på en gemensam handlingsplan för 5G utbyggnaden i Norden och de baltiska länderna tycker Fredrik Tufvesson är bra.

– Det är bra att göra saker tillsammans när man är små länder.

Vad finns det för utmaningar?

– Framför allt att få hela systemet på plats. Att integrera det så att det blir en naturlig övergång mellan 4G och 5G, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".