En schematisk skiss av ett lammfoster i en slags konstgjord livmoder.
2 av 2
En schematisk bild som visar hur den konstgjorda livmodern fungerar. Lammet ligger i konstgkord fostervätska och dess blod syresätts genom navelsträngen. Foto: Illustration: The Children’s Hospital of Philadelphia

Konstgjord livmoder kan utveckla behandling av för tidigt födda

Långt kvar till behandling av barn
1:17 min

Forskare vid barnsjukhuset i Philadelphia i USA har tagit fram en slags konstgjord livmoder för att på sikt utveckla vården av barn som föds mycket för tidigt. Metoden har testats på lammfoster.

Metoden går ut på att låta fostret fortsätta att utvecklas i ett slutet system med konstgjord fostervätska. En maskin syresätter fostrets blod genom dess egna navelsträngskärl. Den konstgjorda livmodern har fungerat framgångsrikt på lammfoster, men är idag inte utvecklad för människor. 

Behandlingen av för tidigt födda barn har gått rejält framåt. I dag klarar sig ungefär 20-30 procent av de barn som föds så tidigt som i vecka 22, en vecka senare klarar sig cirka vartannat barn. Men ofta tillstöter komplikationer. 

– Barnen får ofta problem senare i livet. När de kommer upp i skolåldern klarar de inte alltid den vanliga skolan, säger Hugo Lagercrantz, senior professor vid Astrid Lindgrens sjukhus. 

Många barn som föds för tidigt får kognitiva svårigheter, säger han.

– Tjugofem procent utvecklar autistiska drag, tolv procent har säker autism. Det är ett jätteproblem som beror på att hjärnan har utvecklats i fel miljö, utanför livmodern säger Hugo Lagercrantz.

Han tror att om man skulle kunna ha kvar barnen i livmodern i ytterligare två till tre veckor, skulle en del av de riskerna kunna undvikas.

– Så det är ett stort genombrott de gjort. Men det dröjer minst tio, tjugo år innan det här är kliniskt genomförbart på människor, säger han. 

Forskarna själva skriver att många hinder återstår innan metoden kan utvecklas och användas för människor. 

Referens: Emily A. Partridge et al, 2017. An extra-uterine system to physiologically support the extreme premature lamb. Nature Communications. Doi: 10.1038/ncomms1511

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".