Hotad mussla med skimrande inre planteras ut

2:01 min

Den utrotningshotade flodpärlmusslan har för första gången odlats och planterats ut i svenskt vatten. Pärlmusslan är hotad i hela sitt utbredningsområde i Europa.

Pärlmusslan som lever i åar och bäckar runt om i hela Sverige kan bli flera hundra år gammal. Den har funnits på jorden ända sedan dinosauriernas tid.

Men på grund av bland annat omfattande pärlfiske och utrensning av bäckar för flottning av timmer är pärlmusslan idag utrotningshotad, på flera håll i Europa helt utdöd.

Det största problemet nu är att det i stort sett bara finns gamla musslor kvar i de svenska bestånden. Jord- och skogsbruk slammar igen botten på bäcken och gör det svårt för unga musslor att överleva.

Men nu planteras för första gången flodpärlmusslor i svenska vatten.

Biologen Mattias Larsson får äran att plantera de 1,5 millimeter små musslorna i en bäck nära en sjö i Göteborgsregionen.

 – Nu har jag vänt på hela burken så nu är de fria, säger han.

Det var biologen Niklas Wengström som fick idén att odla fram och plantera ut pärlmusslor när han läste om liknande försök ute i Europa.

– Om den dagen kommer när musslorna helt har dött ut är det bra att känna till en metod, säger Niklas Wengström.

Enligt ekolog Lennart Henriksson som studerat flodpärlmusslan ända sedan 1980-talet har fortfarande många svenska vattendrag tillräckligt god miljö för att lyckas med utplantering av musslan.

– Det här är oerhört spännande. Är det så att man kan konstatera att de här musslorna överlever och att de tillväxer är det ju ett enormt framsteg i hur vi ska förvalta våra musselbestånd, säger Lennart Henriksson.

Mer om flodpärlmusslans nya chans i Vetandets värld idag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista