stativ med mikrofoner på fjäll
Inspelningsutrustning fångar ljudförhållanden vintertid i Mesa Verde National Park i Colorado. Foto: National Park Service

Bullriga människor stör balansen i vildmarken

Människors bullrande stör livet i nationalparker och naturskyddsområden. Det visar en ny amerikansk undersökning, som presenteras i veckans nummer av Science.

Även om stora områden är skyddade nås de av buller från till exempel flygplan eller vägar.

Den här typen av bakgrundsljud kan störa hela ekosystemet till exempel genom att det blir svårare för djur att hitta en partner eller att bytesdjur inte upptäcker rovdjur. Även växter kan påverkas indirekt genom att djur som sprider växters frön, ändrar sitt beteende när de blir störda av oljud.

Studien är gjord i USA, men liknande problem kan vara vanliga också här i Sverige. 

 – Vi vet att i norra delarna av Skandinavien, som anses vara Europas sista vildmark, är utsatt för buller. Att se och lära hur man jobbar med de här delarna i USA vore intressant, säger Marcus Hedblom som är ekolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Marcus Hedblom lyfter också fram att studien tar upp tekniska lösningar för att reducera buller i skyddade områden.

– Det kan handla om att ändra flygrutter, minska trafiken eller sätta upp skydd för att minska ljudet in i de här områdena, säger Marcus Hedblom.

Referens: Buxton, R T, et al, Noise pollution is pervasive in U.S. protected areas, 5 maj 2017 • Vol 356 issue 6337, Science,
doi/10.1126/science.aah4783

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".