en vandringsalbatross flyger över havet utanför Tasmanien.
En vandringsalbatross som fångats på bild utanför Tasmanien. Foto: JJ Harrison

Albatrosser i Antarktis räknas från rymden

"Varje fågel täcker några pixlar"
2:08 min

För första gången har fågelforskare använt sig av satellitbilder för att räkna antalet albatrosser.

Räkningen med satellitbilder är ett smart sätt att få koll på ekosystem som är svårtillgängliga.

– Fåglar är ofta en bra indikator på vad som händer i marina ekosystem och den här studien är gjord i Antarktis där det är svårt och dyrt att göra fältstudier, säger Jonas Hentati Sundberg, fågelforskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Lysekil.

– Därför är det här ett mycket intressant komplement för att få in en massa biologisk information på ett enkelt sätt.

Man kan tänka på albatrossen som en trut eller fiskmås med över tre meter mellan vingspetsarna. Den lever bland annat i Antarktis, och hur de här fåglarna mår kan alltså ge en fingervisning om hur hela ekosytemet mår där.

Andra metoder att räkna fåglar sker med flygplan och drönare eller genom att forskare räknar dem på plats. Som Jonas Hentati Sundberg säger kräver det en ofta en expedition och är dyrt, komplicerat och tidskrävande. Dessutom kan det störa fåglarna under häckningen.

I den här studien undersöktes två otillgängliga ögrupper i Antarktiska oceanen, en utanför Sydgeorgien och en utanför Nya Zeeland. På den ena ön jämfördes resultaten från satellitbildsräkningen med resultat från traditionella fågelräkningar. Resultaten stämde väl överens, vilket säger att den nya metoden går att lita på.

– Upplösningen på de här satellitbilderna är ungefär 30 centimeter och en albatross är upp till drygt en meter långa så varje fågel täcker några pixlar. Exemplen i artikeln ser trovärdiga ut, säger Jonas Hentati Sundberg.

Jonas Hentati Sundberg har egen erfarenhet av metodutveckling för att räkna fåglar. Han är en av forskarna som tidigare gjort en historisk fågelräkning med hjälp av gamla fotografier. Då jämförde de bilder som turister tagit vid stora Karlsö 100 år bakåt i tiden när de besökt skådespelet med alla sillgrisslor som häckar där.

– Jag tycker det var roligt! Det här är ju lite som parallell till det som vi gjorde, fast framtiden och vi gick till historien. Jag tycker det är väldigt häftigt, säger Jonas Hentati Sundberg.

Länk till historiska forskningen på Karlsö

Referens
Peter T Fretwell, Paul Scofield & Richard A Phillips, 2017. Using super-high resolution satellite imagery to census threatened albatrosses. Ibis DOI: 10.1111/ibi.12482

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".