Havsvarelsernas sköra husbyggen – så kan de studeras under ytan

Det finns en sorts djurplankton som bygger egna filterfabriker, och nu finns det också en metod för att mäta hur snabbt de filtrerar kol.

Det är en amerikansk forskargrupp som har lyckats mäta hur snabbt planktonen filtrerar organiskt material som innehåller kol.

Forskarna vill förstå mer om det här eftersom det påverkar omsättningen av kol mellan atmosfären och havet, och för att klimatet påverkas av kol i form av växthusgaser.

Planktonen är så kallade appendikularier. De påminner om grodyngel och bor i en sorts hus, eller strukturer, av slem som de använder för att filtrera fram sin mat ur vattnet. De största slemhusen kan bli uppåt en meter tvärsöver

Men slemhusen är för sköra för att kunna studera på labb. Så istället har forskarna lyckats mäta filtrerings-hastigheten med ett instrument som de har skickat ner i havet på en obemannad undervattensfarkost i Kalifornien.

Referens: Kakani Katija et al. New technology reveals the role of giant larvaceans in oceanic carbon cycling. Science Advances 3 maj 2017. DOI: 10.1126/sciadv.1602374

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".