Kristina de Geer
1 av 2
Region Skåne ska bli helt fossilbränslefritt till år 2020 säger miljöledningsstrateg Kristina de Geer. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg
Två sprutor bredvid varandra
2 av 2
Genom mindre storlek på sprutorna sparas 4,5 ton avfall in varje år i Region Skåne. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Små steg ska göra sjukvården mer miljövänlig

Minskat avfall när tre miljoner sprutor byttes ut
1:26 min

Vårdens miljöproblem handlar både om utsläpp från transporter och förbränning av engångsmaterial till rester av läkemedel i miljön. Men nu tas steg för att ställa om till en miljömässigt hållbar och fossilbränslefri vård.

Kristina de Geer är miljöledningsstrateg i Region Skåne och ger ett exempel på hur oljebaserade förkläden kan ersättas av miljövänligare alternativ. 

– Det här förklädet är gjort av förnyelsebara material, sockerrör och kalk, till 91 procent. Det har dessutom också skapat arbetstillfällen i Helsingborg, tidigare tillverkades de här förklädena i Asien, säger hon. 

Trots att sockerrören importeras från Brasilien blir de engångsförkläden som nu introduceras inom vården i Region Skåne en stor miljövinst jämfört med tidigare oljebaserade förklädena från Asien. Det visar livscykelanalyser. 

Förklädena är resultatet av en innovationsupphandling där Region Skåne driver utvecklingen i riktning mot helt fossilbränslefri verksamhet till år 2020.

Enligt Kristina de Geer har vården i Skåne ställt om till 86 procent, men fortsatt forskning och innovation kring miljömässigt hållbar sjukvård krävs för att nå hela vägen fram. Och det finns alltid sämre och bättre alternativ. Ett exempel är de många sprutor som används inom hälso- och sjukvården.

– En spruta kanske inte väger så mycket, men genom att vi bytt ut tre miljoner sprutor – som rymmer samma mängd vätska men med 30 procent mindre material – sparar vi in 4,5 ton avfall varje år, säger Kristina de Geer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".