En gris drabbad av grispest ligger på jordig mark i Uganda.
Gris i svinpestens Uganda. Foto: Erika Chenais, SVA

Grisar kan hjälpa mot fattigdom – men drabbas av svinpest

Utbrott av afrikansk svinpest ställer till problem för grisuppfödningen i Uganda. Det har till och med blivit ett hinder för att bekämpa fattigdom.

Det här är en av slutsatserna i en doktorsavhandling från Statens veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet.

Grisuppfödningen i Uganda växer eftersom efterfrågan på kött ökar. Det betyder att små familjejordbruk har chansen att få bättre inkomster.

Men det här motverkas av att det är så vanligt med utbrott av afrikansk svinpest, en dödlig smitta som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Enligt avhandlingen är det viktigt att hitta metoder för att hindra smittspridning som fungerar praktiskt för människorna i området.

Referens: Chenais, Erika (2017). African swine fever in Uganda. Diss. (sammanfattning/summary) Uppsala : Sveriges lantbruksuniv., Acta Universitatis agriculturae Sueciae, 1652-6880 ; 2017:26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".