Skalbagge på smultronblomma.
Fullbildad smultronlövbagge (Galerucella tenella) som äter på smultronkronblad. Foto: Alejandro Ruete

Bin känsliga för baggar

Bin och blomflugor undviker blommor om dessa har angripits av skadeinsekter. Det visar en ny studie från SLU och Uppsala universitet.

Att pollinatörer undviker skadedjursangripna blommor kan i sin tur leda till att odlingar, som inte har någon form av skadedjursbekämpning, blir sämre pollinerade, hävdar forskarna i studien.

I pollineringsstudien användes smultron. De skadegörare som användes var två arter av bladbaggar.

Med detta vill forskarna belysa vikten av effektiva, alternativa bekämpningsmetoder om man inte ska använda kemisk bekämpning som också anses vara skadlig för många arter.

På SLU arbetar man nu med utveckla en växtskyddsstrategi för jordgubbsodling, med bland annat förbättrad växtresistens mot skadeinsekter kombinerat med effektiv biologisk bekämpning.

Studien har publicerats i tidskriften Frontiers in Plant Science.

Referens: Stenberg et al, Direct and Pollinator-Mediated Effects of Herbivory on Strawberry and the Potential for Improved Resistance. 18 maj 2017, https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00823

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista