fabrik med bolmande rök
1 av 2
Grupptillhörighet påverkar hur du ser på till exempel global uppvärmning. Foto: David J. Phillip/TT
Åsa Wikforss framför P1 pch P2-loggorna i Upplands radiohus
2 av 2
Det verkar som vi inte har en gemensam syn på fakta om världen, säger filosofen Åsa Wikforss. Foto: Camilla Widebeck/SR

Politisk övertygelse styr din verklighetsuppfattning

Polariseringen ökar mellan olika grupper i samhället, inte bara vad gäller åsikter utan också uppfattningar om verkligheten. Vilka påståenden människor tar till sig styrs av deras politiska uppfattning, oberoende av om påståendena har vetenskapligt stöd eller inte. Det visar amerikansk forskning.

– Att global uppvärmning orsakas av mänskliga aktiviteter, till exempel, är ingen värderingsfråga. Det är en faktafråga. Ändå hör människors uppfattning i frågan samman med politisk tillhörighet på ett sätt som man inte har sett tidigare, säger Åsa Wikforss som är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

I den svenska debatten tycks uppfattningen att GMO innebär en fara höra ihop med en politisk åskådning åt vänster, liksom misstro mot vacciner oftare hittas på vänsterkanten.

I den amerikanska forskning Åsa Wikforss refererar till har man sett att väljares konservativa politiska uppfattning hänger samman med synen att global uppvärmning inte orsakas av mänsklig aktivitet och att vapenkontroll inte leder till färre mord.

– Hur folk står politiskt förutspår vad de har för faktaövertygelser, konstaterar Åsa Wikforss.

Hur har man gått till väga rent konkret i den här forskningen?

– Man har låtit folk identifiera sig själva politiskt och sedan låtit dem läsa texter och ta till sig evidens vad gäller olika sådana här frågor. Är det så att man har en viss politisk tillhörighet så kommer man inte att ta till sig evidens, utan det avgörs i stället av den politiska uppfattningen. Man testar helt konkret hur folk förmår att ta till sig evidens givet deras politiska utgångspunkt, säger Åsa Wikforss.

Texten är uppdaterad.

Nyfiken på om hur vi formar våra övertygelser om verkligheten?  Lyssna på Vetandets värld, klockan 12.10 i P1 eller redan nu på webben.

Referens: Kahan, Dan M., The Politically Motivated Reasoning Paradigm (December 14, 2015). Emerging Trends in Social & Behavioral Sciences, Forthcoming. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2703011

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".