tre män framför tjock trädstam. En med gevär.
Patrick Bellan, Sveriges lantbruksuniversitet, reservatsvakten Gia Mutoshvili och Henrik Sjöman, SLU och Göteborgs botaniska trädgård på plats i Georgien. Geväret ska vara ett skydd mot varg och björn. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Växtjägare tar hem exotiska träd för att ersätta almar

1:53 min

Kaukasisk zelkova kan vara ett framtidsträd i Sverige. Den skulle kunna ersätta de stora mängder almar och askar som de senaste åren dött av svåra sjukdomar, tror en trädgårdsexpert.

– Bladen är sträva, precis som alm. Det känns att den är släkt med almen, säger Henrik Sjöman som på uppdrag av Botaniska trädgården i Göteborg samlar in växter i Georgien.

Men till skillnad från almen som växer i Sverige drabbas den här kaukasiska zelkovan inte av den dödliga almsjukan. Därför planerar nu Henrik Sjöman att ta hem frön från zelkovaträd från växtplatser i Georgien som påminner om svenskt klimat.

– Zelkovan växer i två områden i Georgien, öster och väster om huvudstaden Tbilisi. Vi letar efter genotyper som passar för svenska förhållanden, säger Henrik Sjöman som tror att chansen är stor för den kaukasiska zelkovan att bli ett svenskt parkträd.

Det finns redan många växter från de kaukasiska bergen i svenska parker och trädgårdar. I en brant bergssluttning mitt i Georgien, mitt emellan Svarta havet och Kaspiska havet, framstår naturen som en svensk rabatt i kolossalformat.

– Här växer några av våra mest uppskattade trädgårdsväxter. När jag var här i slutet av mars var marken vit av snödroppe, med inslag av rosa cyklamen och blå stråk av scilla tillsammans med tårtor av julrosor i limegult, säger Henrik Sjöman som är vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården i Göteborg.

–  Den här botaniskt rika regionen har levererat och kommer i framtiden att leverera många fina trädgårdsväxter till andra delar av världen, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista