Brist på pengar kan ge förstorat hjärta

1:36 min

Barn som växer upp i familjer med låg inkomst har större risk än andra att få hjärtförstoring efter 30 år. Det visar en finsk studie som publiceras i den medicinska tidskriften JAMA Pediatrics.

Forskare i Finland har i studien följt drygt 1 871 personer under perioden 1980 till 2011.

Till att börja med fick föräldrarna svara på frågor om hur barnen och ungdomarna hade det i sina familjer när de var tre respektive 18 år. Därefter gjordes ekokardiografi, ultraljud på hjärtat, efter 31 år.

De som kom från familjerna med de lägsta inkomsterna hade ökad risk att få hjärtförstoring, visade resultaten när de var i 30- och 40-årsåldern.

Detta trots att man tog hänsyn till vanliga riskfaktorer som fetma, blodfetter, blodtryck och rökning. Ändå spelade familjens ekonomi en roll för om personen hade risk att få hjärtförstoring.

Hjärtförstoring innebär att hjärtats väggar blir tjockare. Hjärtat kan då inte agera lika ungdomligt, och kan inte fyllas med blod lika lätt utan blir stelt. Det kan i förlängningen bland annat leda till hjärtsvikt, som är en allvarlig hjärtsjukdom.

Hjärtförstoringen kunde forskarna se genom att undersöka hjärtat med ultraljud.

Även om hjärtläkaren och professorn Johan Sundström vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har vissa invändningar, tycker han att studien är intressant.

– Jag tror att vi lever i ett samhället som blir mer och mer ojämlikt. Men vi folkhälsoforskare, åtminstone i Sverige, har ännu inte riktigt fått upp ögonen för vad socioekonomiska skillnader gör för hälsan, säger Johan Sundström.

Det här är en observationsstudie, vilket gör att det inte går att säga något om orsaken till hjärtproblemen. Forskarna kan bara se ett samband mellan socioekonomisk status och hjärtförstoring.

Men de finska forskarna menar att resultatet gör att man borde vara mer uppmärksam på barnfamiljers ekonomi för att kunna förebygga hjärtsjukdomar längre fram i livet.

– Jag tycker det är att dra det hela lite väl långt. Det här är en observationsstudie. Man har inte testat någon behandling för familjerna. Att säga att man borde stötta barn från fattiga familjer för att undvika hjärtsjukdom, det är att övertolka data lite grand, säger  hjärtläkaren Johan Sundström vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

Referens:

Tomi T. Laitinen et al "Association of Socioeconomic Status in Childhood With Left Ventricular Structure and Diastolic Function in Adulthood The Cardiovascular Risk in Young Finns Study" 26 Juni 2017, JAMA Pediatr. doi:10.1001/jamapediatrics.2017.1085

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista