Jonas Axelsson med prov från vamoyrfladdermusen i handen.
2 av 2
Jonas Axelsson har prover från brasiliansk vampyrfladdermus i frysen. Foto: Björn Gunér

Blodsugande fladdermus kan bli hjälp för njursjuka

Inom njurmedicin kanske vi kan lära oss av vampyrfladdermusen. Det hoppas i alla fall forskaren Jonas Axelsson på Karolinska institutet, som har jagat vampyrfladdermöss i brasilianska grottor för att kunna studera deras njurar.

Vampyrfladdermusen är speciell eftersom den bara äter blod som djurets njurar sedan ska ta hand om.

– Det är unikt tillfälle att studera hur njuren hanterar en sådan enorm belastning av proteiner, säger njurforskaren Jonas Axelsson vid KI.

Jonas Axelsson vill förstå hur vampyrfladdermössens njurar klarar en sådan extrem kost, och ta reda på om deras njurar skiljer sig på något sätt från de fladdermöss som bara lever på nektar eller på insekter. Detta för att se om någon nyckel finns även till människors njurar.

Hos många med njurproblem blir funktionen allt sämre med tiden och skadliga ämnen ansamlas i kroppen. Ett tecken på att njurarna inte fungerar som de ska är att man får allt mer av ämnet urea i blodet. Blir det för mycket kan det leda till urinförgiftning.

– En människa som har ett ureavärde över 30 brukar vi kalla för uremisk, och vi brukar rekommendera dialys. De här fladdermössen har konstant ett ureavärde på 60, alltså dubbelt så mycket, och är helt opåverkade, konstaterar Jonas Axelsson.

Vampyrfladdermössen har alltså någon mekanism som gör att de klarar av gifterna i blodet.

Jonas Axelsson tror att han nu är något på spåren. Det finns nämligen ett ämne som saknas hos njursjuka men som vampyrfladdermössen har väldigt mycket av. Det kan vara detta ämne som skyddar njuren.

– Drömmen är att ta det här ämnet och utveckla ett läkemedel som då kan hjälpa sjuka njurar att stå emot den här giftigheten, så att de inte blir sämre utan klarar sig, säger Jonas Axelsson.

Mer om djur som inspirerar inom medicin och teknik kan du höra i Kossornas planet i P4, på lördag 12.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".