Färska spenatblad på bänk
Spenat innehåller näringsämnet lutein. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Färgstark grönsak minskar inflammation

Näringsämnet lutein som finns i färgstarka grönsaker kan dämpa inflammation. Det föreslår ny forskning.

Forskare vid Linköpings universitet har studerat celler hos patienter med kranskärlssjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt eller kärlkramp, eftersom de ofta får en kronisk inflammation efter diagnos.

Resultatet visade att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein. Det här ämnet finns främst i grönsaker med mörkgröna blad, som spenat och persilja.

Nu håller forskarna bakom studien på att undersöka hur man tillagar de här grönsakerna för att bäst ta vara på näringsämnet.

Detta för att i framtiden kunna ge specifika kostråd och behandlingar.

Resultatet ger även effekt på friska patienter med inflammation.

Referens: Rosanna W.S. Chung, et al.  Lutein exerts anti-inflammatory effects in patients with coronary artery disease, , Atherosclerosis, Vol. 262, 87-93, publicerad online 6 maj 2017, doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.008)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".