Algodlingar för biobränsle kan bli verklighet även i kallare vatten

2:08 min

Trots vårt kalla klimat skulle den svenska västkusten kunna bli ett centrum för att odla alger för biobränsle. Det tror forskare vid Göteborgs universitet som inventerat de alger som lever i havet.

Alger i havet innehåller fett, lipider, som kan förvandlas till biodiesel. Får man fart på algodlingen så ger den bättre avkastning per hektar än många andra energigrödor på land. En annan fördel är att den inte tränger undan annan odling.

Men den traditionella bilden är att våra vatten ligger alltför långt norrut för att kunna konkurrera med sydligare trakter när det gäller odling av alger. Det är för kallt och mörkt med bara ett par månaders säsong. Men det måste inte vara så, säger professor Cornelia Spetea Wiklund vid Göteborgs universitet.

– Den nya idén är att vi försöker använda två kollektioner av alger för att komma med en rotationsmodell för alger med hög lipidproduktion året runt.

Rotationsodling betyder att ett par, tre lämpliga algarter kan avlösa varandra i en odling året runt, tror hon.

Forskarna har tittat på över 170 olika typer av alger i ett slags algbibliotek, och hittat ett par fettrika arter som blommar i Västerhavet i februari, mars när det är både kallt och mörkt. Alger som man också anser har stor potential att bli grunden för en kommersiell svensk odling. Det här var arter som inte var okända sen tidigare.

– Nej inte riktigt. Man känner till att de här växer bra, men ingen har tänkt på att man kan använda dem sm biobränsle.

Det här är alltså ett pågående projekt där mycket arbete återstår, men ett exempel på att man kan göra upptäckter där ingen tänkt på att leta förut.

– Det finns alltid potential. Vi forskare är lite tokiga ibland, vi försöker hitta lösningar, och som sagt, vi får göra det bästa av det som finns här lokalt eftersom det finns stor potential.

Forskningen presenterades på en nyligen avslutad konferens i Göteborg som arrangerades av The Society for Experimental Biology, och bygger på data som ännu ej publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista