En nötväcka, en småfågel med vit mage och gråsvarta vingar sitter i ett rönnbärsträd i ett höstigt landskap.
1 av 3
En nötväcka i ett rönnbärsträd. För att denna syn skulle bli värd att rapportera skulle fågeln också behöva äta av bären, något nötväckor sällan gör. Foto: Hasse Holmberg/TT
En koltrast, svart med orange näbb, sitter på en smal kvist med två äpplen.
2 av 3
Koltrastar är däremot pigga bärätare, och faktum är att äpplen i det här fallet räknas som bär. Foto: Anders Wirdheim/SOF
Forskaren Matilda Arnell står i en trädård, hållandes i omogna körsbär.
3 av 3
Matilda Arnell, växtekolog vid Stockholms universitet. Trädet är av arten fågelbär, som förutom att vara namnet på appen, också är Sveriges enda vilda körsbärsträd. Foto: Matilda Arnell

Ny app ska ge klarhet i hur fåglar sprider bär

"Jag skulle få sitta länge med kikare framför en rönn"
1:26 min

Vilka fåglar är det som sprider vilka bär? Och var? Ett forskningsprojekt på Stockholms universitet tar nu allmänheten till hjälp genom en app.

I Sverige är det framförallt fåglar som hjälper till med fortplantningen av växter med bär genom att äta frukterna och sedan sprida fröna till nya platser genom sin avföring.

Appen "Fågelbär", som lanseras i augusti, ska hjälpa till att klargöra vilka fåglar som sprider vilka bär på vilka platser i landet. Tanken med appen är att man som användare ska fylla i ett formulär varje gång man ser en fågel äta ett bär. Skulle man inte känna igen bäret går det också bra att skicka in en bild och låta en expert avgöra.

– Framförallt vet vi inte så mycket om vilka fåglar som sprider vilka bär på vilka platser. Om vi får någon slags grundkunskap om hur det ser ut just nu kan vi också följa förändringar över tid och plats, säger Matilda Arnell.

Hon är växtekolog på Stockholms universitet, och en av dem som ligger bakom appen.

Genom att samla in grunddatan hoppas forskarna bland annat kunna förstå om klimatförändringarna påverkar fåglarnas beteende och i förlängningen bärens spridning.

– Det skulle kunna bli ett slags missanpassning. Om det blir varmare och bären mognar tidigare och fåglarna flyttar senare, skulle det kunna innebära att vissa bär är övermogna när fåglarna flyttar.

Som användare av appen blir man del av ett medborgarforskningsprojekt och kan tillhandahålla information som annars skulle vara svår att komma åt, åtminstone i stor skala. Som forskare går det bara att samla in de enskilda observationerna, säger Matilda Arnell.

– Jag skulle få sitta med en kikare framför en rönn tills jag såg en fågel och sen åka vidare till en annan plats. Om du vill ha en heltäckande bild över hela Sverige och hela bärsäsongen så skulle det vara helt omöjligt utan att ta allmänheten till hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".