Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tundrans växter suger i sig kvicksilver från luften

Uppdaterat torsdag 13 juli 2017 kl 06.00
Publicerat torsdag 13 juli 2017 kl 06.00
Viktigt att veta för att kunna åtgärda utsläppen
(1:37 min)
En mätstation med vetenskapliga instrument vid Toolik lake på tundran i Alaska.
Forskningen i studien gjordes i Alaska. Här är en mätstation vid Toolik lake. Foto: Daniel Obrist

En studie i tidskriften Nature visar att kvicksilver i gasform tas upp från atmosfären av växtligheten i Arktis.

Haven i Arktis är områden där kvicksilver lätt ansamlas i miljön. Något som delvis beror på hur vissa kemiska processer påverkas av årstidsväxlingarna där.

Men nu rapporterar forskare i Alaska att kvicksilver förutom till havs, också till stor del tas upp i de arktiska landområdena.

Det är växterna som tar upp kvicksilvret i gasform från atmosfären. Det är helt ny kunskap säger Katarina Gårdfeldt som är docent i oorganisk miljökemi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Fenomenet är i och för sig känt sedan tidigare från skogliga studier i tempererade områden. Men mängderna som tas upp av vegetationen i Arktis är större än i de tempererade delarna av världen enligt den här studien, säger hon.

Speciellt gäller det här på sommaren när tundran är isfri.

– Man vet inte riktigt vilka alla konsekvenser är av det här, men det är ytterligare en mekanism man har hittat som gör att kvicksilver ackumuleras i Arktis.

Katarina Gårdfeldt menar att studien kan bli viktig för vår förståelse av var kvicksilver kommer ifrån och var det hamnar i naturen.

– Det kommer att ha betydelse för global modellering av kvicksilver. Nu får man räkna in upptaget av gasformigt kvicksilver i högre grad än man har gjort tidigare.

Hon menar också att resultaten kan vara viktiga som beslutsunderlag för internationella överenskommelser. I det som kallas för Minamataprotokollet har de flesta länderna på jorden förbundit sig att göra något åt kvicksilverutsläppen.

– För att kunna göra det på ett kostnadseffektivt sätt är det viktigt att man var kvicksilvret kommer ifrån och var det hamnar, säger hon.

Mänskliga källor till kvicksilver i luften är bland annat utsläpp från koleldning och metallindustrin.

Referens: Daniel Obrist et al. Tundra uptake of atmospheric elemental mercury drives Arctic mercury pollution. Nature 12 juli 2017. DOI: 10.1038/nature22997

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".