En dykare tillsammans med en vetenskaplig undervattensfarkost vid ett korallrev i Hawaii.
En dykare på ungefär 90 meters djup vid ett av Hawaiis djupare korallrev. Foto: Robert K Whitton

Samma svamparter finns i både regnskog och hav

En rik svampflora har hittats vid ett av Hawaiis mer svåråtkomliga korallrev. Vissa av arterna har tidigare hittas uppe på land i regnskogen.

Tack vare teknisk utveckling av dykutrustning har forskare börjat ta reda på mer om korallrev som är svåråtkomliga för att de finns på stora djup.

Under dykningar vid sådana här rev i Hawaii på mellan 65 och 86 meters djup hittades över hundra arter av svamp som inte var kända därifrån tidigare. Svamparna lever i symbios med alger.

En sak som överraskade forskarna var att nästan en tredjedel av dem också finns uppe på land där de lever tillsammans med växter i regnskogen. Något som visar vilken stor förmåga svampar kan ha att leva i extremt olika miljöer.

Referens: Benjamin J. Wainwright et al. Fungi associated with mesophotic macroalgae from the `Au`au Channel, west Maui are differentiated by host and overlap terrestrial communities. PeerJ 11 juli 2017: DOI: 10.7717/peerj.3532

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".