800-meterslopp med rullstolar i Diamond League.
Brittiske David Weir vinner ett 800-meterslopp i Diamond League. Foto: Ben Stansall, TT

Hjärnskakningar i parasport – bättre kunskap behövs

"Svårt att testa dubbelseende hos synskadade"
1:31 min

Idrottsläkare menar att hjärnskakningar behöver få mer uppmärksamhet inom parasporten, det vill säga idrott för personer med funktionsnedsättning.

Idag börjar VM i friidrott för parasport i London. Samtidigt menar flera idrottsläkare och forskare på olika håll i världen att risken för hjärnskakningar behöver uppmärksammas mer inom parasporten.

De skriver i tidskriften British Journal of Sports Medicine att vi vet alldeles för lite om hur ofta idrottarna drabbas av hjärnskakningar.

En av artikelförfattarna är Jan Lexell, som är professor i som är professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet och även förbundsläkare i det svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté.

– Man har uppmärksammat att kunskapen är ganska dålig om vad en skallskada och en hjärnskakning är inom parasporten. Därmed vet vi inte hur vanligt förekommande det är, säger han.

Ett exempel på en sport i riskzonen är fotboll för synskadade som spelas med ögonbindel. Där man såg på Paralympics i Rio att spelare kolliderade och fick skallskador. Ett annat exempel är kälkhockey med mycket fysisk kontakt och tacklingar. I friidrott ingår rullstolslopp i hög fart där rullstolarna kan kroka i varandra och välta.

Det finns en risk att hjärnskakningar ger bestående men.

– Det vet vi från den vanliga idrotten att det händer att idrottare får kvarstående och livslånga symptom.

Men en svårighet med parasport är att de metoder som används inom den övriga idrotten inte passar för att upptäcka hjärnskakningar hos de här idrottarna, säger Jan Lexell.

Det kan till exempel handla om att testa balansen hos någon som står upp.

– Det blir väldigt svårt att göra de testerna på personer i rullstol. Likaså är det svårt att testa ögonrörelser och dubbelseende hos en som är synskadad.

Därför menar han att det behövs forskning om både bättre anpassade metoder och hur ofta parasportare drabbas av hjärnskakningar.

– Jag kan nog se att det kommer att ske en utveckling inom det här området inom de närmaste åren. 

Referens: Nick Webborn et al. Heads up on concussion in para sport. British Journal of Sports Medicine 10 juli 2017. DOI: 10.1136/bjsports-2016-097236

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".